21.04.2013

Fuat Ç. - Bir Ankara Taktisyeni

 
 Gençlerbirliği 2 : 0 Fenerbahçe

Ligin ilk yarısındaki maçta 4-1 gibi farklı bir skorla kazanan taraf Fenerbahçe'ydi ama o maça iyi başlayan ve öne geçen Gençlerbirliği takımı olmuştu. O maçta Fuat Çapa'nın goller sonra yaşadığı üzüntüyü Fenerbahçe taraftarı bile burkularak izlemişti. İşte o Fuat Çapa Fenerbahçe'yi açık bir futbolla yenemeyeceğini anlamış ve bu maça öyle bir sistemle çıktı ki , Aykut Kocaman'ın haftalardır rakiplerine yaptığının bir benzerini Aykut Kocaman'a uyguladı. Bu sonuçla Gençlerbiriği'nin Avrupa hedefi de belirlenmiş oldu.

( Unutmadan ; Fuat Çapa'nın Twitter adresi mevcut. Anladığım kadarıyla hoca hesabı kendisi yönetiyor , yani bir aracı olmaksızın kullanıyor ki bu çok güzel bir hareket. Tabi bunu bizim ülkemizde yapmanın "Hocam bence x'i oynatsan daha iyi olur" gibi tavsiye verilmesi gibi ilginç sonnuçları de var )

Maçın tamamına yakınında topa sahip olan ekip Fenerbahçe olmasına rağmen golleri bulan taraf Gençlerbirliği oldu. Belki son paslarda biraz daha becerikli olsalardı bunu söyleyemezdim ama çok net pozisyonları da yoktu. Buna rağmen çoğu maçta rakiplerine az pozisyon veren ama onların değerlendiremediği pozisyonlara 1 ya da 2 golle cevap veren Fenerbahçe'ye karşı atması gerekenleri attı Gençlerbirliği.

İstatistiklere baktığımızda Fenerbahçe'nin tam 17 şutu , 12 korneri var. Buna karşılık Gençlerbirliği 7 şut 2 kornerde kalmış. Topla oynama üstünlüğünden bahsetmiştim ama bunun sayılarla ifadesi Gençlerbirliği %38 - %62 Fenerbahçe şeklinde.

Fuat Çapa'nın 57. dakikada oyuna aldığı Jimmy Durmaz82'de oyundan alması ise çok başka bir hikaye ; Oyuna girdiği andan itibaren oyun disiplininden uzak davranışları sebebiyle oyundan alınan Jimmy , çıkarken tepkisini formasını çıkararak gösterdi. Bana kalırsa hatasının farkına varıp bunu düzeltmesi gerekir.

Bu maçı yorumlarken Fenerbahçe'nin Benfica maçını da hesap etmemek olmaz. Daha öncesinde bu tip bir dereceyi yakalamamış bir camia olarak Feneerbahçe'li futbolcuların oyun konsantrasyonu da çok düşüktü. Özellikle Webo , daha sonrasında Sow tanınmaz haldeydi demek yerinde olur. Gençlerbirliği takım halinde iyi savunma yaparken kontra atakları da kısmen etkili kullandı fakat farkı açamamalarının en büyük engeli Egemen Korkmaz oldu. Aykut Kocaman , Sow'u sakatlığı için riske etmek istemedi diye düşünmek yanlış olmaz ama skor 2-0 ve dakikalar da ilerleyince Sow'u alabiliyorsa belki en başından da bunu deneyebilirdi. Şimdi önünde en büyük hedef olarak Avrupa Ligi kaldı ve hafta içi alacağı sonuç çok şeyin sonucunu doğurabilir.

Yazının en önemli yerini bugün maça ilk 11 başlayan Ahmet Yılmaz Çalık ve Salih Uçan'a ayırmak istiyorum. Salih için söylenecek çok şey yok aslında , tam anlamıyla mükemmeledoğru gidiyor her geçen gün. Bu sezon 4-5 maçını izledim ve hepsinde çok iyi bir performans sergiledi. Fakat 19 yaşındaki Ahmet Yılmaz Çalık , Türk futbolunun eksikliğini çektiği stoper bölgesinde parlayacak bir pırlanta olduğunu gösterdi bugün. Elbette tek maçla bunu söylemek kolay değil ama Fenerbahçe karşısında , üstelik lig yarışının böylesine kızıştığı bir dönemde böyle bir maçı kaldırmak kolay iş değil. İleride Semih Kaya ile birlikte o bölgede ciddi bir tampon oluştururlar umarım. Bu yaz u20 Dünya Kupasında derece elde edelim ya da etmeyelim , futbolumuzun çok değerli isimler kazanacağı kesin. Bugün bu imkanı kendisine veren Fuat Çapa'yı da tekrar tebrik edelim.

Gençlerbirliği taraftarı iyi taraftar ama ülke normlarında çok yerleri olan bir durumları yok. Bugün Fenerbahçe taraftarının sesini daha çok duyuyorsak bu Ankara'nın ayıbıdır. Zaten maç içinde kendi içlerindeki bir hesaplşmayı da yaptı Siyah - Kırmızılı takım taraftarı. İstanbul kulüplerinin Ankara'ya gittiklerinde ev sahibi gibi oynamaları futbolun doğasına da aykırı.

Artık lig yarışının sonlarına yaklaşırken kalan 4 haftaya lider Galatasaray'ın 7 puan arkasında giren Fenerbahçe'nin hesapları iyice şaştı. Potansiyel 12 puanın tamamını alması gerekliliği dışında Galatasaray'ın 5 puanda kalmasını beklemek zorunda. Bu maçların birini kendi evinde rakibine karşı oynayacak olması bile çok etki etmeyebilir , haftaya düğüm açılmamak üzere çözülebilir.

Hiç yorum yok: