19.04.2012

Derbi Analizi : Galatasaray - Fenerbahçe


 


Bir gün öncesinde dünyanın en büyük derbisi El Clasico var. Arifesinde 3. sırada kabul edilen Türkiye'nin en önemli futbol müsabakası. Galatasaray'ın şampiyonluğu bir anlamda garantilemesi , Fenerbahçe'nin ise yeniden doğuşu için büyük maç. İşin psikolojik yansımalarını , maç saatine dek oluşabilecek muhtemel sakatlıkları ve olası futbol mucizelerini hesaba katmazsak Galatasaray'ın kazanması normal sonuç.



Galatasaray

Bu sezon TT Arena'da oynanan ilk maça baktığımızda Galatasaray adına değişen tek şey Kazım - Necati. O maçta Kazım'ın çok iyi oynadığını söyleyebiliriz fakat Kadiköy'de rakibine karşı 70 dakika üstün oynayan Galatasaray'ın isimlere çok ihtiyacı olmadığı ortada.

Fatih Terim , Beşiktaş maçında çılgın bir hücum denemesi yapmayarak tecrübesini ortaya koymuştu. Rakibin dengesiz ataklarla üstüne gelmesini bekleyerek önce ilk golü , bitime 10 dakika kala ikinci golü bulmuştu. En yakın rakibiyle arasında 5 puan fark ve geriye 5 maç kalmamış olsa bu kez işler böyle olmayacaktır derdim. Zira Galatasaray'ın özellikle Fatih Terim yönetiminde içerde oynanan bir Fenerbahçe maçına kontrollü başlaması bile pek olası değil. Oysa şu an durum biraz daha farklı ; Galatasaray'ın oyunu istediği tempoda tutarak rakibine oyunu kurma şansı vermemek gibi bir ihtimali bulunuyor.

Galatasaray'da topu ayağında tutabilecek , rakibin baskı kurmasını engelleyebilecek çok sayıda oyuncusu var. Bunların en başında şüphesiz Selçuk İnan geliyor ki Selçuk'un bu sezon derbi karnesi gayet başarılı. Orta saha kurgusunun Selçuk - Melo - Emre Çolak - Engin Baytar şeklinde olacağını düşünürsek Galatasaray'ın bu maçta da bu sezon yaptığı en iyi işi yapacağını söyleyebiliriz ; "Baskı - Pres - Gol"


En Önemli 5 Adam
  • Engin Baytar'ın çok başka bir önemi var Galatasaray için. Oynadığı son maçlarda topla gereksiz oynamalarını azaltan ve gereksiz agresiflikten vazgeçen bir Engin Galatasaray içni önemli. Orta alanda yağacağı baskı Fenerbahçe'nin atak olgunlaştırmasına balta vuracak seviyede.
  • Eboue'nin performansı çok etkili olacaktır. Gerek Caner ve Stoch'un karşısında durabilmesi , gerekse ileri çıkabilmesi konusunda gösterdiği performans çok önemli olacak. Bu sezon oynadığı derbilere bakarak pozitif olacağını söyleyebiliriz.
  • Emre Çolak inanılmaz hücum pres yapıyor , hiç beklenmedik anlarda çok etkili şutlar çıkarıyor. Fenerbahçe'nin defans - orta saha sürecini pasla aşmasına engel teşkil edebilecek önemde bir oyuncu.
  • Elmander için bir şey söylemeye çok gerke yok esasında. Bu sezon neredeyse tek kötü maçını geçen hafta Beşiktaş karşısında oynadı. O maçta bile çoğu pozisyonda rakibi bozdu ama standartının altındaydı. Bu maçta ilk maçta olduğu kadar iyi oynarsa Galatasaray'ın maçı kazanması %50 kolaylaşır.
  • Muslera Galatasaray için kuşkusuz en büyük şans. Bilhassa son yıllarda derbi maçları kaybeden Galatasaray'ın en büyük handikapı kalecisi oluyordu. Farkı kalecilerin yarattığı bir futbol çağında Muslera'nın Galatasaray'da olmasının sonuçlarını zaten görüyoruz.


Fenerbahçe

Fenerbahçe'nin son 2 haftadır yakaladığı çıkışın sebebi ne Aykut Kocaman'ın taktiksel zekası ne de iyi futbol oynaması. Fenerbahçe hafta arasında kötü oynadığı bir Kayserispor maçını penaltılarla kazanınca bir anda 2 kupanın da kazanılacağı inancı doğdu. İnancı büüyk oranda kaybolmuş bir futbolcu topluluğunun bu şekilde canlanmasının neticesi baskılı ve üstün bir futbolla Trabzonspor'u 2-0 geçmek oldu. Çoğu kimse o maçta Aykut Kocaman'ın takımı geri çekmediğini düşünse bile o maçı o noktaya getiren Fenerbahçe futbolcularıdır.
Bu sebepler sonucunda maçın heyecanı ve ihitmalleri de artıyor.


En Önemli 5 Adam

  • Alex'i böyle bir liste hazırlayıp en başa yazmamak haksızlık olur. Fenerbahçe'nin futbol adına hiçbir şey yapmadığı bir maçta bile Galatasaray'a gol atmış bir oyuncunun üzerine çok fazla konuşmaya gerek yok.
  • Mehmet Topuz çok kolay motive olan bir oyuncu. Kupada yarı finalin gelmesi sonrası Trabzonspor'a karşı en istekli oynanan oyunculardan birisi de kendisiydi. Maç içinde dikine gidebilen , ikiye-bir oyununu iyi oynanan bir oyuncu olarak Fenerbahçe'nin önemli bir silahı olacaktır.
  • Stoch'un bu sezon oynadığı iki Galatasaray maçından akılda kalan tek hareketi ilk maçta direkten dönen topu. Buna rağmen Galatasaray maçında kanadı etkili kullanabileceğini, en azından boş alan yaratabileceğini söylemek normal.
  • Sow geldiği günden beri abartılıyor. Bana kalırsa Niang'dan iyi bir futbolcu değil. Fakat Sow'un gün geçtikçe biraz daha iyi olmasını sağlayan en önemli etken Alex'le ikili oyunları daha fazla yapması. İstediği topları alabildiği zaman sonuca gidebiliyor ve Galatasaray maçında da sonuca gitmek adına Galatasaray defansını en çok zorlayan isimlerden olacaktır.
  • Volkan Demirel'in Galatasaray maçlarında ortaya koyduğu performans hep üst düzey olmuştur. Bu sezon TT Arena'da oynanan ilk maçta maçı belkide tarihi farktan alıp 3-1'e sabitleyen en önemli faktör kendisinin kurtarışlarıydı. Bu maçta da aynı performansı sergilerse gidişat çok farklı olabilir.


Oyuncu Eşleşmeleri

  • Melo - Alex
Melo'nun TT Arena'da oynanan ilk maçta adım attırmadığı Alex'i 10 saniye boş bırakması golle sonuçlanmıştı. Bu maçta buna benzer yapılacak bir hata ligin kaderini bile değiştirebilir.
  • Stoch - Eboue
İki futbolcu da hızlı ve çabuk olmalarına rağmen Stoch'un daha avantajlı olduğu bir gerçek. Olası ikiye-bir pozisyonlarında Eboue'ye gelecek yardım bu eşleşmenin ibresini Eboue'ye çevirir.
  • Sow - Semih Kaya
Kuşkusuz ki Galatasaray'ın bu sezona dair geleceğini parıldatan çok büyük bir ışık oldu Semih Kaya. Bazı anlarda zamanlama hatası yapıyor , topu gereksiz ayağında tuttuğu ya da tecrübesizliği sebebiyle adamını kaçırdığı oluyor fakat genel olarak adam adama markajı iyi yapıyor. Zaten diğer hatalarının çok göze batmamasının en büüyk sebebi de Ujfalusi'nin kademe anlayışı. Bu maçta da bu eşleşme işin rengini değiştirmeye yetecek önemde.
  • Elmander - Yobo
Geçen maçta Elmander'e çözüm bulamayan Fenerbahçe bu maçta önlemini alacaktır. Elmander'in kendisi gibi oynaması bile Galatasaray'ın boş alan bulmasına yeterli , gol atmasına bile gerek yok. Yobo'nun kritik hatalar yapabildiğini de göz önünde bulundurursak bu eşleşmenin hayati bir rolü olacaktır.


Hakem

Ligin normal sezonunda TT Arena'da oynanan maçı başarılı bir şekilde yönetmişti Fırat Aydınus. Dün o maçın özetine göz atarken bu maça da verilir mi diye düşünüyordum ki verilmiş. Fırat Aydınus verilebilecek en doğru karardı. Basın daima yaptığı gibi "x takım bu hakemle şu kadar maç kazanmış" haberleri yapmaya başlamış , fark etmez. Neticede yapılabilecek en iyi atama yapıldı.




Yazacağım bir çok şeyi erteleyip gidiyorum. Umarım güzel bir maç olur , futbolun konuşulduğu bir derbi izleriz.





Hiç yorum yok: