2.05.2013

Benfica 3 : 1 Fenerbahçe - Futbol Netice Oyunu Mu ?



Yarı finale çıkan takımlar belli olduğunda şu yazıyı yazmıştım. En başından itibaren bahsettiğim , Aykut Kocaman'ı sahte bir başarıya götüren o kısır futbolun bu son 3 takım için çok işe yaramayacağına dikkat çekmek anlamında yazdıklarımla aynı şeyi düşünenler ve karşıt görüşteki Aykut Kocaman'cı kitlenin düellosundan bu gecenin sonucu çıktı.

Türkiye'de deha ile beceriksiz arasındaki ince çizgiyi hepimiz biliyoruz. Bugün Fenerbahçe'yi Avrupa Ligi yarı finaline götüren şeyin Aykut Kocaman olduğuna , neticelerde inananların şimdi sezonu kupasız kapatma ihtimaline cevapları da bu söylediklerimin bir kanıtı. Bu futbol ve bu kadroyla Fenerbahçe seneye yine Avrupa Ligi yarı finalini görür ama fazlasını asla. Dünya futbolu artık bu sistemin çok ötesinde , bugün Dortmund ve Bayern Münih gibi takımların konuşulması noktasında.

Maça gelecek olursak ; Benfica maça inanılmaz bir baskıyla başladı ve aynı baskıyı son 15 dakikaya kadar sürdürdü. Çoğu yorumcu bu temponun ligin çok üstünde olduğunu iddia ediyor olsa bile bu tempo o seviyedeki takımların standart temposu zaten. Aynı şekilde Lazio da Fenerbahçe'ye ikinci maçta baskı kurmuş ama sonuç alamamıştı. Zira burada önemli olan o tempoyu gole çevirebilecek oyuncuların olması ki Cardozo bu noktada dünya çapında bir oyuncu.
Maça bu kadar hızlı başlayan bir Benfica'nın maçın hemen başında golü bulması turu cebe koydu dedirtmişken Fenerbahçe penaltıyı buldu ve skoru beklenmedik bir anda eşitledi. Burada Aykut Kocaman'ın da Fenerbahçe'nin de bir payı yok , o pozisyonda penaltı yapmak başlı başına bir ikram. Zaten maçın tamamına bakıldığında Fenerbahçe'nin "bu da kaçar mı !" diyebileceğimiz bir pozisyonu bile yok. İşte bu gelecek sezon için hiçbir altyapı olmadığını , takımın bir adım bile ilerlemeye zemin hazırlamadığını çok net kanıtlıyor. Bu noktada gelinen yerin de bir önemi kalmıyor.
Fenerbahçe bu sezon ayağa pas yapan , rakibin son bölgesinde bile dikine oynayabilen çok rakibi olmadı. Zaten o seviyelerde rakiplerle de oynamadı Fenerbahçe , bunu sadece Avrupa maçları için söylemiyorum. Oysa bugün Benfica ne yaptığını bilen ve hücumu düşünen mantalitesiyle oynaması gerektiğini oynadı , istediğini aldı.

Oyuna ideal sayılabilecek bir kadroyla başlayıp oyunu tamamen kendi sahasında kabullenenen Fenerbahçe'nin maça dönüşü Selçuk Şahin'in mecburi değişikliği , maçtan tamamen kopuşu ise Gökhan Gönül'ün sakatlanması oldu. Oyunu ateşleyen bir bekin yerine Bekir'in tercih edilmesinin kafiye hariç hiçbir tutarlı tarafı yoktu , zira golde de Bekir'in ciddi bir kademe hatası var.


Şimdi basın ne yazar ne çizer orası meçhul ama yarı final önemli bir başarı. Burada daha önemli nokta bu başarının planlı - programlı bir işleyişin , bir sistemin ürünü olmadığını kavramak. Fenerbahçe'nin kadro kalitesinde hangi takım olsa Bate'yi , Plzen'i rahatlıkla eler ki Fenerbahçe'nin bu tura kadar geçtiği en kolay rakip Lazio'ydu. Artık gol yememekten çok gol atmanın sonuç verdiği futbolda bu kadar defansif oyunun sonu da gelmiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

fenerin tek pozisyonu caner'in soldan yolladığı pasa sov'un vuramaması ardından kuyt'un auta atması.