21.03.2012

Türk Hakemi Kuralları Yeniden Yazıyor


Hakem dediğin müsabakayı yöneten insandır. Topa hiç dokunmadan maçın kaderini değiştirebilecek kadar olan etkisinin aynı şekilde bir de dokunulmazlığı vardır. Buna bağlı olarak kararlılığı ve tutarlılığı da olmalıdır. Tabi ülkemizden bahsetmiyorum.


Belli kuralların kesin bir biçimde uygulanması şart iken atlandığına tanık oluyoruz. Mesela düdükten sonra topa vurmanın cezası sarı kart mıdır ? Futbolcunun eliyle "kart göster kart" demesinin cezası nedir ? Hepsini geçtim , rakip oyuncuya futbol dışında kalan bir müdahalede bulunmanın ; mesela itmenin cezası nedir ?
Bütün bunları bu kadar seri bir biçimde sormamın sebebi bu akşam oynanan Fenerbahçe - Samsunspor maçının 89. dakikasında yaşanan bir hadise ;

Maç 3-0 , Fenerbahçe evinde artık turu atlamış. Stoch orta sahanın köşesinden aldığı topu iki Samsunspor'lu futbolcunun arasından geçirmek isterken Serdar Özkan'ın müdahalesiyle yerde kalıyor. Hakem İlker Meral düdüğünü çaldığı sırada Samsunspor'lu oyuncu sinirlenip hareket halindeki topa vuruyor ve İlker Meral önce Serdar'a sonra dğer oyuncuya sarı kartını gösteriyor. Tam o sırada Stoch Serdar Özkan'ın üzerine geliyor ve hakemin hemen yanında Serkan'ı itiyor. Eli soğumadan iki adet sarı kart çıkaran İlker Meral buna sessiz kalıyor.

Bizim de aklımızda soru işaretleri kalıyor ; "bu işin tam kuralı ne ?"

Hiç yorum yok: