4.08.2015

Bir Niyet Belirteci Olarak Ibrahimovic


Aktif futbolcular arasında 3 isim say deseler çoğu insan listenin son sırasına Ibrahimovic'i koyar sanırım. Fakat işin sansasyonel tarafında hangisine ilk sıra yakışırdı? Elbette Zlatan.

Blogunda mottosundan hareketle futbolun asla sadece futbol olmadığı konusu, bu tip isimlerin varlığıyla daha da anlamlı oluyor. Bu tarz futbolcuları kadronuza kattığınızda sahadaki performanstan  çok daha fazlasını hedeflemiş oluyorsunuz; tanıtım, imaj, ekstra gelirler, motivasyon, rakipler üzerinde kurulacak psikolojik üstünlük. İş bu kavramların hepsi Galatasaray gibi kulüplerin kelime haznesinde var zaten, hedeflemesi daha ufak kulüpler için değil. Aynı noktada önce Galatasaray yönetimi, ardından Hamza Hamzaoğlu üzerinden söylenecekler de bu bağlamda zaten.

Hamza hocanın hemen her demecinde vurguladığı -Borges Blog röportajı bu noktada harika bir referans olacaktır- o meşhur 'takım dengeleri' de tam manasıyla tezatı bu yüzden oluşturuyor. Şimdi Hamza hoca için vizyonel eksiklik sözü edildiğinde kızanlar olacaktır fakat aynı Hamza hocanın Sneijder'in Hollanda'daki DK performansıyla Galatasaray'daki ilk dönemini -kondisyon eksikliği ve uyum sorunları vardı- kıyaslaması gibi bir şey bu. Evet Hamza hoca Ibrahimovic ya da benzeri bir futbolcuya ihtiyaç olmadığını söyleyebilir ve kendince haklıdır da ama insanların da Hamza hoca ve yönetime hedeflerini, planlamalarını sorma hakkı da doğuyor otomatik olarak:

1) Eğer Galatasaray'ın mevcut hedefi Avrupa'da başarılı olmaksa eldeki kadronun geçen sezon ŞL'de hezimete uğrayan kadrodan ekstrası nedir?

2) Eğer Galatasaray'ın mevcut hedefi geçen sezon olduğu gibi ligde başarılı olmaksa Podolski transferi başta olmak üzere diğer transferler neden yapıldı?

3) Hamza hoca Galatasaray'ın geleceğini inşaa ediyorsa mecvut kadronun ve transferlerin yaş ortalaması bu planlamaya ters değil mi?


Ibrahimovic olur ya da olmaz ama Galatasaray'ın bu tip bir transfer için bütçesi var ve olmak zorunda. Eğer siz Sabri Sarıoğlu'na astronomik bir zam yapıp sezonu 3-4 maçla -ki onlar da ya hazırlık ya da formalite maçları- geçiren Eray İşcan'a o maaşları verebiliyor, 1 sezondur futbol oynamayan Ingiltere ikinci lig futbolcusu Jem Karacan'a ciddi ücretler ödeyebiliyorsanız burada bir sıkıntı var demektir. Bu isimler size sahada ve saha dışında ne katacak, bu ücretleri ödemek yerine alınacak bir Ibrahimovic neler katacak oturup düşünmek bile zaman kaybı.


Şayet yarın oynanacak Shakhtar - Fenerbahçe maçından çıkacak sonuca göre bu transfer açıklanacaksa bu gönderme dolu ve stratejisi yüksek bir transfer hamlesi olur ve ezeli rakibin gardını düşüren bir hamle olarak da sezona damgasını vurur. Fakat Galatasaray bu transfer mantığıyla devam edip yaşı geçkin piyango futbolcuları toplamaya devam ederse Hamza hocanın ''Ben takımın geleceğini düşünüyorum'' söylemi de havada kalır. Dursun Özbek konusunda konuşmak için hem çok erken, hem geç gibi. İleride yazarız.


Rotamız 31 Ağustos!

Hiç yorum yok: