8.07.2014

Brezilya 1-7 Almanya: Futbolun Adaleti, Almanya'nın Disiplini


Bu maça sadece tek bir 90 dakika olarak bakmak acımasızlık olur; Löw'ün futbol anlayışı, Scolari'nin turnuva kadrosu seçimindeki hatalar, Brezilya'nın en başından beri verdiği S.O.S, Neuer, Khedira,  Kroos ve Müller dörtlüsü, Neymar'ın ve daha önemlisi Thiago Silva'nın yokluğu.

Öncelikle Brezilya turnuvanın ev sahibi olmasının dışında ekstra hiçbir şey yapmadı. En iyi oynadıkları maç Kolombiya maçıydı ki bence turnuvanın en iyi futbolunu oynayan takımlardan Kolombiya'nın tarihindeki ilk çeyrek finalden böyle elenmesi üzücü oldu. İşte o maçta Brezilya'nın sakatlıktan ötürü kaybettiği Neymar ve gereksiz bir pozisyonda sarı kart gören Silva bugünün mimarları oldular.

Dizilimlere baktığımızda Almanya yine bildiğimiz işini yapacak ve özellikle üçüncü bölgede baskı kuracak, topu kaybettiğinde takım olarak topun arkasına geçecekti. Brezilya'nın kadrosuna baktığımızda ise yine Fred kabusuyla ileride tek forvet, arkasında 3'lü hücum hattıyla gol arayacaktı.
Brezilya maça çok hırslı başladı ve ilk 3-4 dakikayı çok baskılı geçirdi. Bu noktada Löw'ün kararı çok önemliydi; belli bir müddet direnç mi gösterecek yoksa karşılık mı verecekti? Löw ikincisini tercih edince şansın ve Dante'nin de yardımıyla golü buldu. Almanya tarihinde böyle çok örnek var ama Brezilya futbolcusu dirençli değil, zaten olamadı da. Almanya'nın bilhassa o üçüncü bölgedeki baskısını, giderek stres seviyesi yükselen Brezilya takımı kaldıramadı.
Mükemmel bir organizasyon sonunda Klose'nin 23. dakikada attığı ve tarihe geçtiği gol (DK tarihinde 16 golle en çok gol atan futbolcu) sonrasındaki o 6 dakika içinde 3 gol daha gelince Brezilya'nın adeta beli kırıldı.

Maçın bundan sonrasını yazmaya çok gerek yok; ikinci yarının ilk 7-8 dakikası 'ayıp olmasın' baskısı kuran bir Brezilya ve yediği 2 golle 0-7 olan skor.

Bu Brezilya üçüncülük maçına, Almanya'nın rakibi final maçına nasıl çıkacak merak ediyorum.

Taktiksel


Almanlar oyundan kopmaz, dolayısıyla Almanlar B planına çok fazla ihtiyaç duymaz. Fakat Brezilya gibi geçmişinden çok uzak bir görüntü sergileyen bir takımın bu maça bu düzende çıkması intihar gibiydi. En başta orta saha kurgusu çok kırılgan ve pas düzeninden uzak. Maçın kadrosuna baktığınızda kanatları kullanmak haricinde çok fazla varyasyon şansı olmayan bir Brezilya'nın Oscar'ı neden göbekte oynattığı, Fred ısrarı ön libero tercihleri ve dahası...
Löw ise olaya net yaklaşarak kurulu düzenini bozmadı; bu takım 2006 senesinde ne oynuyorsa hala onu oynuyor. Üstelik bu Almanya son 4 dünya kupasında da yarı finale çıkma başarısıyla tarihe geçerken bu 3 tanesini Löw'le yaşadı. Tabi biz bu Löw'ü değil Fenerbahçe, Adanaspor'a bile layık görmedik o ayrı.

İstatistikler

Almanya son 4 dünya kupasında da yarı finale çıkma başarısı gösterdi
Brezilya tarihinin en farklı mağlubiyeti
Brezilya, 42 maç sonra evinde mağlup oldu
Miroslav Klose, DK tarihinin en golcü futbolcusu ünvanını Ronaldo'nun elinden aldı (16)
Maçta Brezilya'nın 17, Almanya'nın 14 şutu var


Hak eden kazandı, bakalım finalde neler olacak.



Bu da devre arası kupaya sarılan ve vermek isteyen amca. Şu görüntüye üzülmemek mümkün değil.


Hiç yorum yok: