2.02.2013

Bursaspor 1: 1 Galatasaray


Bursaspor 1 : 1 Galatasaray



Geçen sezon Galatasaray'ın en iyi bölgesi orta sahanın tam ortasıydı ; Bütün sezonu vasat üstü ve alternatifi olmayan kanat oyuncularıyla geçirdikten sonra transfer hakkını Hamit Altıntop'tan yana kullandı Galatasaray. Hamit'in kanatta oynayacak verimi sağlayamayacağı kadar açık olan diğer şeyler Emre Çolak'ın inişli çıkışı grafiği , Engin Baytar'ın dengesiz tavırları ve Aydın Yılmaz'ın bu takıma en azından 2 gömlek küçük geldiğiydi. Bunun üzerine Amrabat'ı da yüksek bir bonservis bedeliyle aldıktan sonra alternatifleri çoğalttı Fatih Terim fakat bazı şeylerden hiç vazgeçmedi.

Tugay Kerimoğlu , İngiltere'de geçirdiği ikinci sezonun sonunda "eğer futbolu yeniden başlasaydım topla fazla oynamazdım" demişti demesine ama bu öğüt yerli oyuncuların tek kulağından bile girmedi. En sevdalısı bilinenlerin bile oyunu sadeleştirme eğilimine karşın Emre Çolak topu ayağından fazla tutarak takımı ve kendisini frenlediğinin farkında değil. Örneğin geçen hafta oynanan Beşiktaş maçında muazzam bir performans sergilerken oyunu da nispeten basit oynayıp en iyi bildiği şeyi , presi fazlasıyla yapmıştı. Sanırım buna futbolcu egosu deniyor , bilhassa genç oyuncular basit oynamayı yeteneklerine bir hakaret kabul ediyor.

Aydın Yılmaz'ın neden Galatasaray'da yer bulduğunu ve formasyon konusunda bu kadar tecrübeli bir hocanın elinde nasıl joker gibi kullanıldığını anlamak mümkün değil. Hemen her topu ezen , hemen yakınındaki arkadaşına bile pas veremeyen , tek artısı olan hızını bile doğru biçimde kullanamayan bir oyuncuya ihtiyaç duyuyorsa Galatasaray'ın hedefleri bahsedilen kadar büyük değil demektir.

Bütün bunlara ek olarak takımın senelerdir çözemediği orta yapamama hastalığından da bahsetmek lazım. Kanat oyuncularının futbolun icadından günümüze aranan en büyük meziyeti iyi orta yapmak iken Galatasaray bunun tam tersini arıyor gibi. Bu noktada konuyu tekrardan Emre Çolak'a getirmek mecburiyetindeyim ; Bir oyuncunun her maç yaptığı ortaların %90'ı rakibe gider mi ? Gidiyor.

Galatasaray adına söylenebilecek tek güzel şey Sneijder şu anda. Oyuna girdiği andan son düdüğe kadar yanlış hiçbir şey yapmamasına rağmen oyuna girdiği dakika şaşırtıcı. Şahsen Aydın Yılmaz'ın sahip olduğu ama Sneijder'de olmayan bir kabiliyet benim aklıma gelmiyor.

Amrabat takımın en etkili kanat oyuncusu , kim ne derse desin.



Bursaspor için geçen gün bir blog yazısı yazmıştım. Bir takımın dinamikleriyle bu kadar oynamak olmaz ki zaten olmuyor. Taraftar hemen herkese öfkeli ama en büyük tepkileri yönetime. Bir takımın taraftarı yönetime bu kadar tepki gösteriyorsa orada bir şekilde sıkıntı vardır. Bugün kazanma istekleri ve çok sayıda pozisyona girmeleri ise daha çok yaşanan değişimle alakalı. Fakat Bursaspor'un adının geçtiği her yerde şampiyonluk hedefinden bahsedilmesi bana samimi gelmiyor. An itibariyle Bursaspor'dan çok daha iyi bir kadroya sahip olan , çok daha iyi futbol oynayan ve ligde daha yukarıda yer alan onca kulüp varken bu kuru bir söylem olmaktan öteye geçemiyor.

Serdar Aziz yine fazlasıyla etkili oynadı. Dikkat çekmek istediğim nokta bir pozisyonda riske girmeden topu dışarı atmasıydı. Yukarı bahsettiğim futbolcu egosu konusundan mantığıyla sıyrılmak böyle bir şey. Topu ayağından tutmadan , risk almadan ve basit bir şekilde görevini yerine getirmek 11 oyuncunun yapması gereken en önemli şey. Zira 11 oyuncu da bunu  yaptığı zaman ortada çok fazla bir sorun kalmıyor.



Fırat Aydınus bu ülkenin en iyi 2 hakeminden birisi , zaten ilk sırada kimin geldiğini biliyoruz. Bugün de iyi bir maç yönetti , bazı kararları tartışılabilir fakat oyuncuların zaman zaman oyunun dışına çıkan hareketlerine geçit vermeyerek tartışmaların da önüne geçmiş oldu. Bursaspor'un golü yine de tartışılır , neticede gol olmuş bir pozisyonu es geçmeyecek bir medyamız var.


Lig iyice kısır bir hal almışken yeni transferleri ve takımların alacakları son şekli görmek ligin sonuna da ayna tutar sanırım.

Hiç yorum yok: